jureren

Turnen is een jurysport: een turner of turnster doet een oefening en krijgt daar een cijfer voor. Door deze cijfers kunnen oefeningen met elkaar worden vergeleken, en een winnaar worden aangewezen. Maar... hoe geef je zo’n cijfer?

beoordelen van turnen

Voor elk turnonderdeel is een gewenste uitvoering vastgesteld. Voor elke afwijking daarvan is een vaste aftrekwaarde. Bijvoorbeeld in de handenstand, waar de armen gestrekt moeten zijn. Als de armen licht gebogen zijn, dan geeft dat 0,1 punt aftrek, matig gebogen 0,3 punten en sterk gebogen 0,5 punten. Je moet dus weten hoe een onderdeel er idealiter uit moet zien, en wat je af mag trekken voor afwijkingen.

Daarnaast wordt er gekeken naar de volgorde in de oefening en naar zaken om de oefening heen (zoals presenteren voor en na de oefening). Bij keuze-oefenstof, dat zijn de hoogste nivo’s, is daarnaast de inhoud (moeilijkheidsgraad) van de oefening belangrijk.

jurycursus

Animo gaat jurycursussen aanbieden, analoog aan de jurycursussen in Nederland. De jurering zal niet helemaal hetzelfde zijn, maar voor het overgrote deel wel. We beginnen met een jurycursus voor de lagere nivo’s, en mogelijk later ook cursussen voor de hogere nivo’s. De cursusduur is nog niet bekend, maar zal enkele avonden beslaan.

Je hebt geen voorkennis nodig voor de cursus, maar de ervaring leert dat het wel zwaar kan zijn als je nog geen enkele kennis van turnen hebt. Als je vroeger zelf hebt geturnd, of je hebt je verdiept in het turnen van je kinderen, dan is het doorgaans goed te doen.

jureren in de praktijk

Animo organiseert op dit moment twee wedstrijden per jaar, voornamelijk springwedstrijden. We hopen in de toekomst meer wedstrijden te gaan organiseren, ook op andere toestellen. Voor deze wedstrijden zijn we helemaal afhankelijk van juryleden.

Een jurylid beoordeelt dan alleen, of samen met een ander jurylid, één toestel. Vooraf krijg je alle benodigde informatie.

is dit wat voor u?

Wie het leuk vindt om zich met turnen bezig te houden, is jureren een leuke bezigheid. Voor ouders is het een mooie gelegenheid betrokken te raken bij de sport van zoon of dochter. Het is dankbaar werk!

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!